Veelgestelde vragen
Hier vindt u antwoord op veelgestelde vragen over de Beroepscode voor Professionele Coaching.
De beroepscode is ontwikkeld om duidelijkheid te scheppen over de kwaliteitseisen binnen het coachvak en de markt transparantie te bieden over professionaliteit. Het biedt zekerheid en waarborgen bij het inhuren van een coach of het doorverwijzen naar een coach.
Coaches die bij de beroepsorganisaties zijn aangesloten die deze code hebben ondertekend bieden de klant zekerheid op gebied van ethisch verantwoord handelen, een onafhankelijke klachtenregeling en doorgaande ontwikkeling in het vak. Zij beschikken over kennis en kunde en worden daarop getoetst.
De markt voor coaching is niet transparant. Iedereen mag zich coach noemen, want het is een vrij beroep. Het werd tijd dat we als beroepsorganisaties helderheid geven over wat een professionele en kwalitatieve coach onderscheidt.
Er zijn grote kwaliteitsverschillen. Coaching gebeurt in een één op één relatie achter gesloten deuren. Daarom wil je zeker weten dat de coach een professional is en kwaliteit levert. Een coach werkt met mensen, en is met iemand in gesprek over welzijn, vaak in relatie tot werk. Dat zijn belangrijke thema’s. Een professional gaat uit van een gelijkwaardige relatie, is zich bewust van de ethische kaders en verwijst door als dat nodig is. Dat wil je borgen. Mocht er toch iets misgaan, dan is de coach aanspreekbaar via de klachtenregeling. Met de beroepscode leggen we een duidelijke standaard vast voor professioneel en integer handelen. Coaches die aan deze eisen voldoen, laten zien dat zij hun vak serieus nemen en zich houden aan een ethische code, klachtenregeling en andere kwaliteitsrichtlijnen.
Absoluut. De cliënt heeft altijd de vrijheid om te kiezen, en de beroepscode biedt daarbij extra houvast. Door te weten dat aangesloten coaches voldoen aan professionele standaarden, kan de cliënt met meer vertrouwen een weloverwogen keuze maken. De beroepscode biedt daarbij objectieve standaarden en bescherming. Het maakt het voor doorverwijzers en subsidieverstrekkers ook eenvoudiger door te verwijzen. Ze hoeven coaches niet individueel te toetsen, dat doet de beroepsorganisatie.
Alle coaches die zichtbaar zijn bij een aangesloten beroepsvereniging vallen automatisch onder de beroepscode. Via de website van de beroepscode zijn alle coaches te checken; er is een link naar de deelnemende beroepsorganisaties. Cliënten, doorverwijzers, HR professionals en subsidieverstrekkers kunnen coaches op naam checken op de website.
Alle coaches die gecertificeerd zijn bij een aangesloten beroepsvereniging vallen automatisch onder de beroepscode. Coaches kunnen dit ook duidelijk aangeven op hun eigen website en andere communicatiekanalen, zodat cliënten meteen zien dat zij werken volgens de kwaliteitsnormen.
In totaal gaat het om zo’n 9.000 coaches verdeeld over de verschillende beroepsorganisaties.
Alle coaches die aangesloten zijn bij een van de vijf beroepsorganisaties die deelnemen aan de beroepscode. Voor iedere coachbehoefte zijn coaches beschikbaar.
Het is een vrije markt, waarin de coaches hun eigen tarief bepalen.
Of een coach onder de beroepscode valt, heeft geen invloed op het tarief.
Elke beroepsvereniging hanteert een eigen klachtenregeling die voldoet aan kwaliteitscriteria uit de beroepscode. Dit betekent onder andere dat de klachtencommissie onafhankelijk is en werkt volgens duidelijk omschreven procedures.
Coaches die zijn gecertificeerd bij een aangesloten beroepsvereniging moeten voldoen aan de kwaliteitseisen van de code. Wanneer blijkt dat een coach aantoonbaar in gebreke blijft, kan de beroepsvereniging passende maatregelen treffen, waaronder in ernstige gevallen royement.
“Met onze gezamenlijke inspanningen zetten we ons in voor een professionele coachingsector die transparant en integer is,
ter bescherming van cliënten.“